Lite om mig, Antoienette Wärnbäck
Vem är vi? Människorna bakom Gotzibar? Ja, egentligen är det bara jag, Antoienette Wärnbäck. Företaget är mitt och jag gör i stort sett allt själv, men jag väljer ändå att skriva i vi-form för hela familjen är minst sagt involverad i mitt hjärte-projekt.
Du kanske tycker att det är ett lite märkligt namn, Gotzibar, men det är en kombination av mina två favoritöar Gotland & Zanzibar som gett namnet. Under åren 2017/2018 bodde vi hela familjen under 8 månader i Dar es Salaam, Tanzania. Min man jobbade på WWF, tjejerna gick i internationell skola och jag jobbade på distans med min forskning på SLU. Det var en fantastisk och händelserik tid som vi alla ser tillbaka på med mycket kärlek.
Som liten och ända upp i gymnasiet ville jag bli veterinär och rädda djur. En praktik på ett djursjukhus under gymnasiet där jag svimmade under en kattoperation samt för låga betyg gjorde att jag istället tog miljöspåret. Jag flyttade från Småland till Uppsala för att inte bara rädda djur utan Världen! Jag blev biolog och började 2002 arbeta på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU med miljöfrågor inom landskapsplanering och fortsatte samtidigt att doktorera.
Gotzibar började som ett hobbyprojekt. Jag hade varit sjukskriven för utmattning men efter att vi hade bott i Tanzania kunde jag få lite perspektiv på ekorrhjulet hemma i Sverige. Jag målade möbler och jag fann en otrolig ro i att ge gamla trämöbler nytt liv. Tidigare hade livet i stallet och med hästarna varit min främsta plats för återhämtning. Men alla möbler fick inte plats så jag började sälja. Och det gick bra! Så bra att jag tänkte att det kan finansiera min häst så jag bara behöver jobba halvtid på SLU. Men målandet var så kul att jag kom på idén att en försäljning av min tävlingshäst kunde finansiera en företagsstart. Och hobbyprojektet Gotzibar blev 2019 ett riktigt företag!
Tiden i Tanzania gav mersmak och när vi fick chansen att bo i Nairobi, Kenya, så flyttade vi 2021 återigen till Östafrika. Min man Jan jobbade på svenska ambassaden med klimatfrågor och biologisk mångfald för Östafrika-regionen, våra båda döttrar gick på internationell skola och jag kunde helt gå upp i mitt kreativa liv och utveckla mig. Jag drömde om att Gotzibar skulle bli mitt riktiga jobb. Och där är vi nu! Vi bor återigen hemma i Lagga utanför Uppsala där vi trivs så bra med våra djur och naturen inpå knuten. Och Gotzibar är mitt drömjobb.
Från möbler till garn, hur gick det till? Redan innan mitt möbelmålande tog fart hade jag testat att nåltova ull. Min kompis hade får så jag fick gratis lokalproducerad ull som jag även testade att färga själv. När jag började satsa på Gotzibar gav jag även kurser för barn och vuxna i nåltovning. Men ganska snart tog min nyfunna kreativa hobby med makramé över och jag började ge kurser även i denna knytkonst. Men det var svårt att hitta miljövänliga garner så det blev så att jag själv började sälja det garn som jag tyckte var bäst nämligen ett bomullsgarn av 100% återvunnen bomull från textilier som inte färgas genom kemiska processer. När jag sedan testade på makramévävning och att väva i ram upptäckte jag hur svårt det var att hitta de miljövänliga garner jag ville använda. Merinoull från Sydamerika eller ullgarn från Nya Zealand var inga alternativ för mig. Det blev till att beställa garner från många olika ställen men ändå inte alltid vara helt säker på varifrån ullen kom eller var den producerades. Då tog jag steget att börja samla miljövänliga garner i min webshop. För jag vet att det finns likasinnade kreatörer som också vill ha en hållbar hobby! Min dröm är att bara ha svensk ull som är producerad i Sverige. Men där är jag inte än. Det känns dock bra i magen av att kunna hålla sig inom norra Europa, men sökandet fortsätter.
Det som jag främst tar med mig från mina 20 år på universitetet som lärare och forskare är förutom det uppenbara som är min kunskap och intresse inom planering och vikten av social- och miljömässigt hållbarhet, är vikten av att även kommunicera dessa hållbarhetsfrågor. Därför jobbar jag hela tiden med att det ska vara lätt att hitta information om produkterna gällande var de är framtagna och producerade. Något som jag själv saknat i mitt letande efter bra och hållbara garner.
/Antoienette
Här finns mer information om
Ull i Sverige
Sommaren 1998, det var min och maken Jans första tillsammans, åkte vi till Gotland att som fattiga studenter naturcampa och cykla. Vi blev förälskade i denna underbara ö och har fortsatt att komma tillbaka, sommar, efter sommar.
Under 8 månader bodde vi hela familjen i Dar es Salaam, Tanzania, 2017/18. Maken jobbade på WWF, tjejerna gick i internationell skola och jag jobbade på distans med min forskning på SLU. Det var en fantasisk och händelserik tid som vi alla ser tillbaka på med mycket kärlek.
Djur och natur är ett gemensamt intresse för hela familjen. Både jag och maken är biologer och vi omger oss av både tama pälsklingar och vilda djur. Vår stora tomt ger utrymme både för odlingar av ätbara frukt och grönsaker, vackra blommor och att genom äng och insådda blommor öka den biologiska mångfalden i landskapet.