Lite om Gotzibar
Visste du att namnet Gotzibar kommer från namnen på mina favoritöar? Gotland+Zanzibar blev Gotzibar! Gotzibar har funnits som hobbyprojekt sedan 2017 men 2019 bildades företaget. Med en bakgrund som biolog och efter att jobbat med forskning och undervisning av miljöfrågor inom planeringssektorn i 15 år var det ett härligt break att 2017 få tillfälle att bo med familjen i Dar er Salaam i Tanzania. Flytten gav perspektiv och gav mig inspiration och modet att starta Gotzibar som jag drev på halvtid. Men nu efter 20 år inom universitetsvärlden satsar jag helhjärtat på Gotzibar. 

För Gotzibar behövs! Fokus har ända från start varit hållbar inredning och det började med att ta hand om våra gamla svenska trämöbler och ge dem nytt liv samt ge kurser i nåltovning av ull och sedan även i makramé. Steget att erbjuda makramégarner av återvunnen bomull tog jag när min egna återförsäljare i Sverige slutade. Att använda nyproducerat bomullsgarn var aldrig ett alternativ med tanke på den stora miljöpåverkan det innebär att odla bomull då den är extremt vattenkrävande men odlas i varma och torra områden.

Den egna kreativiteten växte och därmed behovet av olika typer av garner. Men det var svårt att hitta information om hur garnerna tillverkats och varifrån materialet kom. Ullgarner blev snabbt en favorit bland naturmaterialen och Sverige har massor av får. Tyvärr slängs det mesta av den svenska ullen eftersom de föds upp för köttets skull och det har inte funnits någon större infrastruktur (eller efterfrågan) att göra något med ullen. Det slutade med att jag fick beställa garn från många olika ställen men ändå ofta vara osäker på varifrån ullen kom eller var den tillverkats. Då kom idén att utöka mitt egna sortiment så att likasinnade kreatörer ska ha en säker plats att hitta sina garner som tillverkats av ull i vår närhet och inte transporterats från andra sidan jorden. En samlingsplats där någon redan gjort jobbet och bara samlat garner där sociala- och miljömässiga hållbarhetsaspekter är av största vikt. Och för den som vill veta mer ska ursprunget vara tydligt, även var det tillverkats! För svensk ull är inte lika med svensktillverkad.

De svenska spinnerierna är alla ganska små och säljer ofta enbart själva sina produkter. Det är därför en utmaning att att samla olika typer av garner på samma ställe från olika leverantörer. Gotzibar kommer därför alltid att jobba med att hitta leverantörer av garner och material som lever upp till att i första hand vara svensk ull producerad i Sverige och i andra hand vara ull från Sverige producerad i norra Europa och i tredje hand vara ull från får i norra Europa och producerad i norra Europa.
Här kan du läsa mer om vårt miljöarbete.

Lite om mig, Antoienette Wärnbäck

Vem är vi? Människorna bakom Gotzibar? Ja, egentligen är det bara jag, Antoienette Wärnbäck. Företaget är mitt och jag gör i stort sett allt själv, men jag väljer ändå att skriva i vi-form för hela familjen är minst sagt involverad i mitt hjärte-projekt.

Du kanske tycker att det är ett lite märkligt namn, Gotzibar, men det är en kombination av mina två favoritöar Gotland & Zanzibar som gett namnet. Under åren 2017/2018 bodde vi hela familjen under 8 månader i Dar es Salaam, Tanzania. Min man jobbade på WWF, tjejerna gick i internationell skola och jag jobbade på distans med min forskning på SLU. Det var en fantastisk och händelserik tid som vi alla ser tillbaka på med mycket kärlek.

Som liten och ända upp i gymnasiet ville jag bli veterinär och rädda djur. En praktik på ett djursjukhus under gymnasiet där jag svimmade under en kattoperation samt för låga betyg gjorde att jag istället tog miljöspåret. Jag flyttade från Småland till Uppsala för att inte bara rädda djur utan Världen! Jag blev biolog och började 2002 arbeta på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU med miljöfrågor inom landskapsplanering och fortsatte samtidigt att doktorera.

Gotzibar började som ett hobbyprojekt. Jag hade varit sjukskriven för utmattning men efter att vi hade bott i Tanzania kunde jag få lite perspektiv på ekorrhjulet hemma i Sverige. Jag målade möbler och jag fann en otrolig ro i att ge gamla trämöbler nytt liv. Tidigare hade livet i stallet och med hästarna varit min främsta plats för återhämtning. Men alla möbler fick inte plats så jag började sälja. Och det gick bra! Så bra att jag tänkte att det kan finansiera min häst så jag bara behöver jobba halvtid på SLU. Men målandet var så kul att jag kom på idén att en försäljning av min tävlingshäst kunde finansiera en företagsstart. Och hobbyprojektet Gotzibar blev 2019 ett riktigt företag!

Tiden i Tanzania gav mersmak och när vi fick chansen att bo i Nairobi, Kenya, så flyttade vi 2021 återigen till Östafrika. Min man Jan jobbade på svenska ambassaden med klimatfrågor och biologisk mångfald för Östafrika-regionen, våra båda döttrar gick på internationell skola och jag kunde helt gå upp i mitt kreativa liv och utveckla mig. Jag drömde om att Gotzibar skulle bli mitt riktiga jobb. Och där är vi nu! Vi bor återigen hemma i Lagga utanför Uppsala där vi trivs så bra med våra djur och naturen inpå knuten. Och Gotzibar är mitt drömjobb.

Från möbler till garn, hur gick det till? Redan innan mitt möbelmålande tog fart hade jag testat att nåltova ull. Min kompis hade får så jag fick gratis lokalproducerad ull som jag även testade att färga själv. När jag började satsa på Gotzibar gav jag även kurser för barn och vuxna i nåltovning. Men ganska snart tog min nyfunna kreativa hobby med makramé över och jag började ge kurser även i denna knytkonst. Men det var svårt att hitta miljövänliga garner så det blev så att jag själv började sälja det garn som jag tyckte var bäst nämligen ett bomullsgarn av 100% återvunnen bomull från textilier som inte färgas genom kemiska processer. När jag sedan testade på makramévävning och att väva i ram upptäckte jag hur svårt det var att hitta de miljövänliga garner jag ville använda. Merinoull från Sydamerika eller ullgarn från Nya Zealand var inga alternativ för mig. Det blev till att beställa garner från många olika ställen men ändå inte alltid vara helt säker på varifrån ullen kom eller var den producerades. Då tog jag steget att börja samla miljövänliga garner i min webshop. För jag vet att det finns likasinnade kreatörer som också vill ha en hållbar hobby! Min dröm är att bara ha svensk ull som är producerad i Sverige. Men där är jag inte än. Det känns dock bra i magen av att kunna hålla sig inom norra Europa, men sökandet fortsätter.

Det som jag främst tar med mig från mina 20 år på universitetet som lärare och forskare är förutom det uppenbara som är min kunskap och intresse inom planering och vikten av social- och miljömässigt hållbarhet, är vikten av att även kommunicera dessa hållbarhetsfrågor. Därför jobbar jag hela tiden med att det ska vara lätt att hitta information om produkterna gällande var de är framtagna och producerade. Något som jag själv saknat i mitt letande efter bra och hållbara garner.

/Antoienette


Här finns mer information om
Ull i Sverige 


Gotland

Sommaren 1998, det var min och maken Jans första tillsammans, åkte vi till Gotland att som fattiga studenter naturcampa och cykla. Vi blev förälskade i denna underbara ö och har fortsatt att komma tillbaka, sommar, efter sommar. 

Tanzania

Under 8 månader bodde vi hela familjen i Dar es Salaam, Tanzania, 2017/18. Maken jobbade på WWF, tjejerna gick i internationell skola och jag jobbade på distans med min forskning på SLU. Det var en fantasisk och händelserik tid som vi alla ser tillbaka på med mycket kärlek.

Naturen

Djur och natur är ett gemensamt intresse för hela familjen. Både jag och maken är biologer och vi omger oss av både tama pälsklingar och vilda djur. Vår stora tomt ger utrymme både för odlingar av ätbara frukt och grönsaker, vackra blommor och att genom äng och insådda blommor öka den biologiska mångfalden i landskapet.