Gotzibars Miljö- och hållbarhetsvision

Vår vision är att det ska vara enkelt att erbjuda Schysst inredning och hantverksmaterial till miljömedvetna kreatörer i Sverige och övriga Europa.  

Vad vi menar med ett schysst hantverksmaterial

Vi vill samla hantverksprodukter som har liten miljöpåverkan och hög social hållbarhet samt tydliggöra var och hur produkterna som vi erbjuder är tillverkade. Den som vill veta ursprunget på produkten både varifrån materialet kommer och var den är producerad ska lätt kunna hitta den informationen. Men vi vill att även den miljömedvetna som inte vill läsa in sig om allt om produkterna ska känna sig säker i att produkterna är noga utvalda vad gäller sociala och miljömässiga aspekter.

Hur Gotzibar är schysst i praktiken

- inga flygtransporter varken vid inköp eller försäljning
- ullgarn är i första hand från Svenskar och producerade (tvättning, färgning och spinning) i Sverige. I andra hand är ullen från Sverige  men producerad i norra Europa. I sista hand är ullen från norra Europa och garnet är producerat i norra Europa.
- bomullsgarnet är producerat i Europa och enbart från återvunnen bomull av textilier (odling av bomull kräver enorma mängder vatten). Ingen kemisk färgning. Miljömärkta med Oeko-Tex Certificate Standard 100 in first class.
- Gotzibar´s ateljé och garnlager drivs av solenergi när väder och årstid gör det möjligt
- Gotzibar´s egna transporter sker med gasdriven bil
- emballage till frakt är så långt det är möjligt återanvända kartonger från andra butiker, i andra hand miljövänlig och återbrukad kartong
- papper för paketering är tapeter från lokala butiker som ej gått att sälja
- att produktionen sker inom Europa innebär att EU´s direktiv (minimikrav) om miljölagstiftning och arbetsrätt ska följas. Förutsättningarna för en hållbar produktion både vad gäller sociala och miljömässiga aspekter är därmed tämligen god.

Det ska vara lätt att vara miljövänlig som kreatör

Gotzibar samlar miljövänligt hantverksmaterial på samma plats. Kunden ska veta att då den handlar av Gotzibar är varje produkt vald med omsorg med tanke på miljöpåverkan vid framställning, förädling och transport samt framtida brukning. Värdeorden som är kärnan i verksamheten är Hållbarhet, Tidlöshet och Unikhet. Gotzibar står för Schysst inredning och hantverksmaterial!

Hur och var våra produkter är producerade